Извънучебни дейности

14 март "Международен ден на числото ПИ"

Днес учениците от 12Б и 8В изненадаха приятно своите съученици с карикатури на тема "Хуморът в математиката". Не липсваха и изненади, като скеча на Павката от 12Б клас и тематичното стихотворение на Веси от 9В. Всички бяхме предизвисани с викторина от логически задачи. В събитието активно се включиха ученици от кръжоците: "Математика за всеки" и "Биохимията -лесна и забавна". Организатори бяха учителите по математика Д.Касапинова, Т.Петкова и Г.Аралова учител по химия.

Нашето тържество, посветено на 8 март

Днес учениците от 8 клас зарадваха своите съученици и преподаватели с пъстро тържество, феерия от китни танци,  прочуствени балади и стихове, посветени на майката.

Тържеството  беше организирано с помощта  на техните ръководители: г-жа Галя Йотова, г-жа Джина Бонева, г-жа Борянка Николова и г-жа Таня Петкова. 

 

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА – БАЗАР „ ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА“ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПГТМД

( ръчно - рисувани шалове, картини, керамични маски и чинии, албуми и модни тоалети) във Европейския кът на Народното събрание под патронажа на г-жа Цвета Караянчева- председател на НС на Р България

По случай най- светлия празник – денят на жената, на майката - 8 март, по покана и под патронажа на г-жа Цвета Караянчева- председател на Народното събрание на Р България, учениците и техните учители от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн участваха в благотворителна изложда – базар „ Деца помагат на деца“ с  ръчно изработени от тях  рисувани шалове, картини, керамични маски и чинии, албуми и модни тоалети. Събитието се състоя на 6 март 2019 г. във Европейския кът на Народното събрание и бе по инициатива на г-н Славчо Атанасов- председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта и в партньорство с  Държавна агенция за закрила на детето с председател д-р Елеонора Лилова, която уважи събитието с присъствието си.

ПЪРВОМАРТЕНСКА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ

На 28 февруари учениците от ПГТМД със съдействието на психолог Ц. Рангелова организираха благотворителна инициатива с много мартенички и пролетно настроение в детско онкологично отделение. 

27 ФЕВРУАРИ ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА международен Ден за борба с училищния тормоз

Учениците от ПГТМД направиха жива розова фланелка с което изразиха своята позиция против тормоза в училище.

Празник на любовта в "American Corner"

На 14.02.2019г. ученици от ПГТМД, заедно със своите ръководители и техните гости - ученици от 39СУ"Петър Динеков", гр.София отбелязаха празника на любовта в American Corner към Столична библиотека, където показаха сътворените от тях творчески колажи и презентации на тема "Любов, червило, мода", заедно с прекрасния рецитал от учениците на любовна лирика - както авторска, така и на извесни български поети.

РАДИО СОФИЯ И ПРЕДАВАНЕТО „СУТРЕШНО КАФЕ“ НА ГОСТИ НА ПГТМД

На 10.02.2019 г. радиожурналистката Анелия Торошанова и нейния екип гостуваха на ПГТМД и в жива връзка, в ефир учители и ученици се включиха в разговора за историята на Гимназията, визията и бъдещото развитие на училището, успехите на учениците в науката и областта на творчеството.

Директорът Даниела Шошова, Деничка Иванова-председател на ученическия съвет и г-жа Джина Бонева- председател на синдикалната организация показаха готовност за екипна работа и изразиха идеите си за ефективност и качество на обучението, пречупени през призмата на своята си облакт, но с нагласата за единна работа.

Младежка-академия-за-здравно-образование

ПГТМД и още четири столични училища участваха в Младежка академия за здравно образование в с. Лозен по инициатива на Дирекция ПИСТ в Столична община. С интерактивни форми на работа учениците се запознаха в детайли с различните видове зависимости, полово предавани болести, ХИВ, СПИН и хепатит. Всички участници в Академията, както и четирите момичета от 8 "б" клас на ПГТМД с тяхната ръководителка М. Илчева, дългогодишен доброволец на БАСП, получиха специални сертификати.

Нашето тържество  посветено на настъпващите светли Коледни и Новогодишни празници.

 

 

Коледен базар на ученици от ПГТМД с любезното съдействие на Министерство на образованието и науката

Нашите възпитаници показаха колоритни ръчно изработени картички, сурвачки и пъстри текстилни аксесоари. 

Празникът е по-голям когато е споделен с приятели

Учениците от ПГТМД отново посетиха децата от онкологичното отделение в МБАЛ "Царица Йоанна" и им поднесоха подаръци, а сред пожеланията най-често присъстваше "здраве".

Учениците от ПГТМД поздравиха своите приятели

от Дом за слепи лица по случай предстоящите празници. Както винаги освен подаръци, стихове и песни имаше и  кръшни български хора.

Честване на 1 декември"Световен ден за борба с ХИВ/СПИН"

На 30 ноември учениците от XIа клас организираха училищен конкурс за: рисунка, плакат, значка, инсталация, дипляна, компютърна рисунка. Те се запознаха с видео-споделянето на Иво Димов на тема "ХИВ не е присъда а диагноза"

10 сесия по природни науки в ХТМУ / 09.11.2018г

Учениците от ПГТМД откриха сесията с презентиране и представяне на прототип на образователен календар "Периодична система". Образователният продукт беше презентиран от Петя Илкова и Дениз Османова от 10 Б клас, с ръководители Г.Аралова и К.Бисолнакова.

Тържествено откриване на новата учебна година!!!
III -то място от Национален ученически конкурс "Посланници на здравете"

за забележително и оргинално изпълнение по проект"Енергийни напитки или спорт ?"

Участници в проекта бяха 47 ученици от 10 а, и 11 б клас със ръководители Г.Аралова и Б.Николова.

 

Първа награда в конкурс за презентация на тема: "Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България“

Високото отличие получи нашата ученичка от 11 б клас Лиана Герова.

Пожелаваме и успех!!!

 

https://www.youtube.com/watch?v=RR6qwxin6Sw

Поощрителна награда в Национален литературен конкурс "Земята наш дом"

за Дениз Рашидова Османова от 9 б клас.

 

Библиотекар на годината
На 15.05.2018г. в зала Средец на Хотел Балкан Шератон, зам. министъра на културата г-жа Амелия Гешева връчи на официална церемония,
Грамота и номинация за наградата "Библиотекар на годината" на
Людмила Иванова - библиотекар на ПГТМД за приноса и в увеличаване на грамотноста и четящите млади хора.
за втора поредна година ПГТМД печели ПЪРВО МЯСТО за „Цялостно творчество“ в панорама на Професионалното образование "Млади таланти в модата" - град Пловдив 2018

С приза беше отличен екип с ръководител инж. Нели Гергова и художник Ивелина Николова.

Дизайнер - Екатерина Волкова, технолог - Ивона Григорова и модел Ноеми Каранфилян.

Вторият модел беше представен от екипа на инж. Адриана Виденова с художник Ивелина Николова и дизайнер - Павлина Павлова. Технолог- Радостина Стефанова и модел - Антониа Петрова.

Те показаха, че могат да създават уникални модели, не само заради дизайна и атрактивните материали, но и с душата си.
Пожелаваме им успех!

Везбата ....забравеният занаят

На 24 април ученици от 11 "а" клас Специалност моден дизайн в ПГТМД с ръководители г-жа Нели Гергова  и художник Ивелина Николова, бяха поканени в Музей за историята на София. Целта беше запознаване на младите дизайнери с особеностите на везбата в Софийска обаст.

Там учениците участваха в уъркшоп в който имаха възможност да изработят малък мотив от везбената украса характерна за областа. Запознаха се и с техниката на изпълнение на бодовете. В Музея имаха възможност да видят и разликите в развитието на везбата в София, Ихтиман и Самоков. Младите дизайнери бяха обучени от майсторките везбарки Гергана Стоянова и Антоанета Толтукова. 

24 март ден на отворените врати в ПГТМД

Днес училището отвори врати за да запознае родители и ученици със своята база и преподавателски екип. Избрани ученици демонстрираха своите умения с изучаваният специализиран софтуер. Те представиха своите скици, тримерни проекти и авторски модели. 

Училищно тържество "Пролет, Вода, Земя"

В деня на настъпващата пролет, учениците от 10"а" клас организираха екзотично тържество съчетаващо, красотата на танца, рисувалните техники и нестандартните биохимични опити. Благодарим на всички участници!

На 18.04.2018 ПГТМД и Музикалното училище "Любомир Пипков"
 участваха в концерт-изложба "Месец на джаза"
в Аmerican Corner ! Първа награда за най-сполучлив плакат на тема "Джаз", получи Кристиян Георгиев от 12в клас на ПГТМД, а учениците от музикалното училище ни възхитиха с прекрасните си джаз изпълнения.
Пъстро тържество посветено на 8 март

Красота, финес и много танци представиха  учениците от 12а, 11г, 8а и 8б клас. 

Конкурс за най-красива мартеница

Атрактивни решения и избор на материали демонстрираха участниците в конкурса.

Бяха отличени победители в IV категории:

I-ва категория "Най-оригинална традиционна българска мартеница"

Победител: Лиана Герова -11"б" клас

II-ра категория "Най-добра техника за изработване"

Победител: Лора Бейкова -10"а" клас

III-та категория "Най-подходящи материали за изработване"

Победители: Александрина, Емануела, Кристиян  -12"в" клас

IV-та категория "Най-автентичен модел"

Победител: Петя Пешкова  -10"в" клас

Благодарим на всички участници в конкурса!!!

 

 

 

Изложба "Целувката"

 На 13 февруари в American Corner към Столична библиотека учениците от ПГТМД и техните преподаватели: Николета Васева, Маргарита Илчева и Людмила Иванова откриха изложба на тема "Целувката". Картините на учениците бяха посветени на празника на любовта Свети Валентин.

Самостоятелна изложба на ученика Кристиян Любомиров Зарков от VIII в клас

Събитието  е част от мащабна пътуваща изложба, подкрепена от Общинска администрация р-н „Витоша“, Регионален исторически музей – София, Общинска администрация р-н „Красно село“ На откриването на  присъстваше и д-р М. Митренцева – старши експерт Обществени науки, гражданско образование и религия  в РУО – София - град.

Пожелаваме успех на автора!!!

Можете да посетите изложбата в сградата на ул. „Балша“ №2 от 16.01. до 31.01. 2018г.

Изложба "Шрифт и комбинаторика" на учениците от IX "б" и X "б" клас с Ръководител Ваня Минекова

Иновационния подход и похвати в шрифта е възможност за учениците от IX и X клас в ПГТМД - специалност "Интериорен дизайн" да използват и оформят абстрактно, конкретно и калиграфски, при създаването на идейни проекти на пиктограми, оформление на заставки за книги, корици, плакати, арт  и 3D шрифтове.

Изложба "Тримерно моделиране" на учениците от XII"б" клас - специалност "Интериорен дизайн"

Учениците от XII"б" клас показаха в Галерията на ПГТМД свои компютърни разработки на тримерни обекти, осъществени с  програмата 3D MAX Design в час по Учебна практика по компютърна графика с учител  г-н Пламен Петков.

« 1 на 2 »