Извънучебни дейности

V ученически конкурс по биомоделиране на тема „Размножаване, растеж и развитие на организмите“.

На 12.05.2019 г. в музея „Земята и хората“ се проведе V ученически конкурс по биомоделиране на тема „Размножаване, растеж и развитие на организмите“.В конкурса участваха биомодели на 15 ученици от гимназията:

  1. Първо място за Лиана Герова – 12 Б клас с р-л Галя Аралова за биомодел „Пълна метаморфоза на пеперуда и приложението й в интериора“. Ученичката получи грамота, парична награда и купа;
  2. Трето място за Нелина Григорова – 12 В клас с р-л Галя Аралова за биомодел „Митотичен и жизнен цикъл“. Ученичката получи грамота, парична награда и купа;
  3. Поощрителна награда за Васка Узунова – 11 А клас с р-л Галя Аралова за биомодел „Размножаване на умерен бактериофаг Т4 и приложението му в модата и десениране на тъкани“.
  4. Поощрителна награда за Александрина Иванова, Радостина Асенова и Павлина Павлова -11 А клас с р-л Ивелина Николова за интерактивен модел „Метаморфоза на пеперуда в модата“. 
09.05.2019 г. Ден на Европа и ученическото самоуправление

На този ден ученици и учители заедно празнувахме като пяхме и рецитирахме на различните езици в Европа- френски, италиански, английски и руски. Учениците влязоха в ролята на своите учители и директора. Веси от VIII клас реши редица казуси като директор на Гимназията, а деничка от XI клас зае позицията Началник на РУО – София град и изпълняваше своите отговорностии задължения под професионалното ръководство и топлото отношение на д-р Ваня Кастрева – Началник на РУО –София град.

На 09.05.2019 г. група от 11 ученици от VІІІ Г и ІХ Г клас на гимназията посетиха Фестивала на науката в София.
На 08.05.2019 г. се проведе „Празник на химията“

във Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС) по повод 150 години от създаване на Периодичната таблица, 185 години от рождението на Дмитрий Иванович Менделеев и 100 години от създаване на Международния съюз по теоретична и приложна химия. ПГТМД участва в конкурс за модел/постер на Празника с:

  1. Образователен календар „Периодична система“ с автор: Петя Илкова – Х Б кл. и р-ли: Г. Аралова и К. Бисолнакова;
  2. Брандирана тениска „Менделеев празник на химията“ с автори: Христина Каравасилева и Васка Узунова – ХІ А клас и р-л: Г. Аралова. Образователният календар „Периодична система“ с презентатор Петя Илкова спечели ІІ място. Всички участници получиха грамоти за участие в „Празника на химията“.
„ Как да развием собствена бизнес идея - теоретично и практическо обучение за млади предприемачи"

На 08.05.2019 г. приключи последният от обучителните модули на млади предприемачи по проект Проект "Как да развием собствена бизнес идея - теоретично и практическо обучение за млади предприемачи”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община,  Програма "Европа" 2019  от Сдружение "Асоциация за международно обществено развитие", в партньорство с Център за учебно-тренировъчни фирми - МОН и район "Триадица". Успешно преминалите обучението младежи получиха своите сертификатите. Пожелаваме им успех !

Александра Георгиева, ученичка от VIII ,,б‘ клас, специалност „Интериорен дизайн“

Занимава се с кикбокс от девет годишна възраст и има високи постижения. До момента Александра е Вице световна шампионка за 2016г., завоювала е през 2017г. Европейска титла, четири пъти е шампион на Балканите и шест пъти шампион на България. През 2019 година отново се изкачи по стълбата на победителите, като през месец януари зае второ и трето място в своята категория, на първенството в гр. Латфорд. Англия. Победната серия продължи и на състезанието в гр. Атина, Гърция, където се класира също на второ и трето място. Стана притежател и на златна купа, първо и второ място в гр.Амстердам, Холандия. На 14.04.2019г. в Австрия стана първа и втора, като взе златния колан, а на 20.04.2019г. за шести път спечели титлата шампион на България и получи квота за Европейското първенство през месец август. Брaво на Алекс!

ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА от Варненски свободен университет за представяне на най-добър модел "ГЕОМЕТРИЯ НА ПЪТИЩАТА" в Национално състезание „Млади таланти в модата“ 2019 година в град Хасково

Тази година  нашите участници с ръководител инж. Адриана Виденова и отбор в състав:

 Автор на модела:

Борис Стоянов -10 „А“ клас – специалност Моден дизайн

Манекен на отбора:

Антония Петрова -11 „А“ клас – специалност Моден дизайн

Конструктор-технолог :

Радостина Стефанова -12 „А“ клас – специалност Моден дизайн

 СПЕЧЕЛИХА  и  награда - за работа в реална работна среда като стажант моделиер.

Пожелаваме успех в бъдещите им творчески проекти!

13 Април - Ден на отворените врати- очаквано добра комбинация- емоция, красота и ползотворност!

На 13 Април 2019г, в ПГТМД се проведе Ден на отворените врати! Високият професионализъм на учителите и креативността на настоящите ученици превърнаха събитието в незабравим празник за гостите и приятелите на Гимназията. Бъдещите осмокласници и техните родители се докоснаха до духа и атмосферата на училището, и получиха ценна информация за специалностите и подробности около приема за учебната 2019/20 година.! Успех на всички настоящи и бъдещи ученици на нашето любимо училище! С благодарност към учителите и ръководството за отличната организация в този ден, съчетал в себе си емоция, красота и ползотворност!

НАШАТА СТОЛИЦА ПРАЗНУВА! „ РАСТЕ, НО НЕ СТАРЕЕ!“

На 03.04.2019г. се навършиха 140 год. от обявяването на София за столица на България. По инициатива на Столична община бяха осветени знамената на 140 столични училища, сред които и знамето на ПГТМД. Гостите на събитието бяха поздравени от г-жа Фандъкова- кмет на София, г-н Вълчев- министър на образованието и науката и д-р Ваня Кастрева – началник на РУО-софия град. 

Талантливите ученици на ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТЕКСТИЛ И МОДЕН ДИЗАЙН – СОФИЯ с изява в РУО- София-град – музикална програма и изложба на ученически творби по случай настъпването на пролетта!
Ателие "Рисуване във вода - ЕБРУ"

Днес 22 март учениците от кръжока на г-жа Г. Аралова "Любопитно и загадъчно в биохимията", отбелязаха "Световния ден на водата" показвайки  поредица от интересни и загадъчни експерименти с вода.

14 март "Международен ден на числото ПИ"

Днес учениците от 12Б и 8В изненадаха приятно своите съученици с карикатури на тема "Хуморът в математиката". Не липсваха и изненади, като скеча на Павката от 12Б клас и тематичното стихотворение на Веси от 9В. Всички бяхме предизвисани с викторина от логически задачи. В събитието активно се включиха ученици от кръжоците: "Математика за всеки" и "Биохимията -лесна и забавна". Организатори бяха учителите по математика Д.Касапинова, Т.Петкова и Г.Аралова учител по химия.

Нашето тържество, посветено на 8 март

Днес учениците от 8 клас зарадваха своите съученици и преподаватели с пъстро тържество, феерия от китни танци,  прочуствени балади и стихове, посветени на майката.

Тържеството  беше организирано с помощта  на техните ръководители: г-жа Галя Йотова, г-жа Джина Бонева, г-жа Борянка Николова и г-жа Таня Петкова. 

 

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА – БАЗАР „ ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА“ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПГТМД

( ръчно - рисувани шалове, картини, керамични маски и чинии, албуми и модни тоалети) във Европейския кът на Народното събрание под патронажа на г-жа Цвета Караянчева- председател на НС на Р България

По случай най- светлия празник – денят на жената, на майката - 8 март, по покана и под патронажа на г-жа Цвета Караянчева- председател на Народното събрание на Р България, учениците и техните учители от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн участваха в благотворителна изложда – базар „ Деца помагат на деца“ с  ръчно изработени от тях  рисувани шалове, картини, керамични маски и чинии, албуми и модни тоалети. Събитието се състоя на 6 март 2019 г. във Европейския кът на Народното събрание и бе по инициатива на г-н Славчо Атанасов- председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта и в партньорство с  Държавна агенция за закрила на детето с председател д-р Елеонора Лилова, която уважи събитието с присъствието си.

ПЪРВОМАРТЕНСКА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ

На 28 февруари учениците от ПГТМД със съдействието на психолог Ц. Рангелова организираха благотворителна инициатива с много мартенички и пролетно настроение в детско онкологично отделение. 

27 ФЕВРУАРИ ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА международен Ден за борба с училищния тормоз

Учениците от ПГТМД направиха жива розова фланелка с което изразиха своята позиция против тормоза в училище.

Празник на любовта в "American Corner"

На 14.02.2019г. ученици от ПГТМД, заедно със своите ръководители и техните гости - ученици от 39СУ"Петър Динеков", гр.София отбелязаха празника на любовта в American Corner към Столична библиотека, където показаха сътворените от тях творчески колажи и презентации на тема "Любов, червило, мода", заедно с прекрасния рецитал от учениците на любовна лирика - както авторска, така и на извесни български поети.

РАДИО СОФИЯ И ПРЕДАВАНЕТО „СУТРЕШНО КАФЕ“ НА ГОСТИ НА ПГТМД

На 10.02.2019 г. радиожурналистката Анелия Торошанова и нейния екип гостуваха на ПГТМД и в жива връзка, в ефир учители и ученици се включиха в разговора за историята на Гимназията, визията и бъдещото развитие на училището, успехите на учениците в науката и областта на творчеството.

Директорът Даниела Шошова, Деничка Иванова-председател на ученическия съвет и г-жа Джина Бонева- председател на синдикалната организация показаха готовност за екипна работа и изразиха идеите си за ефективност и качество на обучението, пречупени през призмата на своята си облакт, но с нагласата за единна работа.

Младежка-академия-за-здравно-образование

ПГТМД и още четири столични училища участваха в Младежка академия за здравно образование в с. Лозен по инициатива на Дирекция ПИСТ в Столична община. С интерактивни форми на работа учениците се запознаха в детайли с различните видове зависимости, полово предавани болести, ХИВ, СПИН и хепатит. Всички участници в Академията, както и четирите момичета от 8 "б" клас на ПГТМД с тяхната ръководителка М. Илчева, дългогодишен доброволец на БАСП, получиха специални сертификати.

Нашето тържество  посветено на настъпващите светли Коледни и Новогодишни празници.

 

 

Коледен базар на ученици от ПГТМД с любезното съдействие на Министерство на образованието и науката

Нашите възпитаници показаха колоритни ръчно изработени картички, сурвачки и пъстри текстилни аксесоари. 

Празникът е по-голям когато е споделен с приятели

Учениците от ПГТМД отново посетиха децата от онкологичното отделение в МБАЛ "Царица Йоанна" и им поднесоха подаръци, а сред пожеланията най-често присъстваше "здраве".

Учениците от ПГТМД поздравиха своите приятели

от Дом за слепи лица по случай предстоящите празници. Както винаги освен подаръци, стихове и песни имаше и  кръшни български хора.

10 сесия по природни науки в ХТМУ / 09.11.2018г

Учениците от ПГТМД откриха сесията с презентиране и представяне на прототип на образователен календар "Периодична система". Образователният продукт беше презентиран от Петя Илкова и Дениз Османова от 10 Б клас, с ръководители Г.Аралова и К.Бисолнакова.

Тържествено откриване на новата учебна година!!!
III -то място от Национален ученически конкурс "Посланници на здравете"

за забележително и оргинално изпълнение по проект"Енергийни напитки или спорт ?"

Участници в проекта бяха 47 ученици от 10 а, и 11 б клас със ръководители Г.Аралова и Б.Николова.

 

Първа награда в конкурс за презентация на тема: "Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България“

Високото отличие получи нашата ученичка от 11 б клас Лиана Герова.

Пожелаваме и успех!!!

 

https://www.youtube.com/watch?v=RR6qwxin6Sw

Поощрителна награда в Национален литературен конкурс "Земята наш дом"

за Дениз Рашидова Османова от 9 б клас.

 

Библиотекар на годината
На 15.05.2018г. в зала Средец на Хотел Балкан Шератон, зам. министъра на културата г-жа Амелия Гешева връчи на официална церемония,
Грамота и номинация за наградата "Библиотекар на годината" на
Людмила Иванова - библиотекар на ПГТМД за приноса и в увеличаване на грамотноста и четящите млади хора.
за втора поредна година ПГТМД печели ПЪРВО МЯСТО за „Цялостно творчество“ в панорама на Професионалното образование "Млади таланти в модата" - град Пловдив 2018

С приза беше отличен екип с ръководител инж. Нели Гергова и художник Ивелина Николова.

Дизайнер - Екатерина Волкова, технолог - Ивона Григорова и модел Ноеми Каранфилян.

Вторият модел беше представен от екипа на инж. Адриана Виденова с художник Ивелина Николова и дизайнер - Павлина Павлова. Технолог- Радостина Стефанова и модел - Антониа Петрова.

Те показаха, че могат да създават уникални модели, не само заради дизайна и атрактивните материали, но и с душата си.
Пожелаваме им успех!

« 1 на 2 »