Извънучебни дейности

26 септември-европейски ден на езиците

Учениците от ПГТМД направиха цветно табло и викторина с въпроси по повод международния ден на езиците.

Тържествено откриване  на новата учебна 2019/2020 година

 

Директор Даниела Шошова поздрави(слово виж тук)всички учители, ученици и родители, както и уважаемите гости на Гимназията:

Г-жа Джема Грозданова - член на 44 -то Народно събрание и председател на Комисията по външна политика на Република България.

Г-жа Антоанета Григорова- експерт РУО-София град и член на Обществения съвет към ПГТМД.

Г-жа Стела Балтова - доцент  във "Международно Висше  Бизнес Училище"-гр. София.

Г-н Кичуков - доцент в "Лесотехнически университет" - гр. София.

Г-жа Арсения Свирачева- председател на Обществения съвет към ПГТМД.

 

Поздравителни адреси се получиха от:

Г-жа Милена Дамянова - председател на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание на Република България
(ПА виж тук).

Г-жа д-р Ваня Кастрева - началник РУО-софия град (ПА виж тук).

Инж. Н.Терзиев - кмет на Район Триадица(ПА виж тук).

Тържествено закриване на учебната 2018/2019 година

Директор Даниела Шошова поздрави всички ученици, родители и гости на Гимназията с оригинално слово посветено на последният учебен ден! 

слово виж тук

Първо официално връчване на дипломите на зрелостниците

 
от ПГТМД - СОФИЯ Випуск 2019г. в аула „ Магма“ – МВБУ
 
На 20.06.2019г. зрелостниците от ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТЕКСТИЛ И МОДЕН ДИЗАЙН - СОФИЯ Випуск 2019г получиха своите дипломи за средно образование и СПК на първата официална церемония по връчването им в аула „ Магма“ – МВБУ, гр. София с водещ Костадин Филипов- ТВ водещ и журналист. Почетен гост на събитиети бе д-р Ваня Кастрева – Началник на РУО- София- град, която връчи приз „ПГТМД“ за отличен успех и високи резултати в извънучилищната дейност на Десислава Григорова, спец. „ Интериорен дизайн“. Това отличие се връчва за първи път в историята на Гимназията със увереността да се превърне в традиция. Гости бяха представители на МОН, висши учебни заведения( партньори на Гимназията), родители и приятели на зрелостниците.

5 юни "Международен ден за опазване на околната среда"

Съвместен проект с ученици от IX и X клас на тема "Мисли и действай екологично", реализиран чрез видео, презентация, викторина и биохимични експерименти. Учениците заявиха активната си позиция изпращайки свои рисунки в РИОСВ - София, на тема "Заедно можем да спрем замърсяването на въздуха".
Благодарим на всички участници за екологичното отношение и активната позиция, свързана с глобалната тема за опазване на околната среда.

Националната седмица на четенето на 16 май 2019 г.

с любезното съдействие на ОКИ "Столична библиотека"се състоя за поредна година литературната надпревара под надслов "Четенето е модерно". Нашите ученици от VIII а клас организирани от г-жа Л. Иванова се представиха великолепно с художествените си творения заедно със свои връстници от СПГЕ"Джон Атанасов" и НПГПТО"М.В.Ломоносов"

За втора поредна година ПГТМД печели

Национален исторически конкурс "Мадарския конник - символ на историческото минало и европейско бъдеще на България". Конкурса се състоя под егидата на община Шумен и Министерство на образованието и науката. Тази година призьор е Деничка Николаева от XI"В" клас с презентация на тема "Жените на България". Поздравления за Деничка и за нейния р-л г-жа Станка Дечева- старши учител по история и цивилизация. Пожелаваме им успех в бъдещите им творчески изяви.

Абитуриентски бал Випуск 2019 г.

Директор: Д. Шошова
Класни р-ли: XII"А" Н.Гергова; XII"Б" Б.Николова; XII"В" Ст.Дечева; XII"Г" Т.Петкова
С пожелания за здраве и успешна реализация на нашите абитуриенти, и с благодарност към екипа на панорамен ресторант "Лаура", НДК и перфектната организация на класните ръководители.

V ученически конкурс по биомоделиране

 

На 12.05.2019 г. в музея „Земята и хората“ се проведе V ученически конкурс по биомоделиране на тема „Размножаване, растеж и развитие на организмите“.

  1. Първо място за Лиана Герова – 12 Б кл. с р-л Г. Аралова за биомодел „Пълна метаморфоза на пеперуда и приложението й в интериора“.
  2. Трето място за Нелина Григорова – 12 В кл. с р-л Г. Аралова за биомодел „Митотичен и жизнен цикъл“.
  3. Поощрителна награда за Васка Узунова – 11 А кл. с р-л Галя Аралова за биомодел „Размножаване на умерен бактериофаг Т4 и приложението му в модата и десениране на тъкани“.
  4. Поощрителна награда за А. Иванова, Р. Асенова и П. Павлова -11 А кл. с р-л И. Николова за интерактивен модел „Метаморфоза на пеперуда в модата“. 
09.05.2019 г. Ден на Европа и ученическото самоуправление

На този ден ученици и учители заедно празнувахме като пяхме и рецитирахме на различните езици в Европа- френски, италиански, английски и руски. Учениците влязоха в ролята на своите учители и директора. Веси от VIII клас реши редица казуси като директор на Гимназията, а деничка от XI клас зае позицията Началник на РУО – София град и изпълняваше своите отговорностии задължения под професионалното ръководство и топлото отношение на д-р Ваня Кастрева – Началник на РУО –София град.

На 09.05.2019 г. група от 11 ученици

от VІІІ Г и ІХ Г клас на ПГТМД посетиха Фестивала на науката в София.

На 08.05.2019 г. се проведе „Празник на химията“

във Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС) по повод 150 години от създаване на Периодичната таблица, 185 години от рождението на Дмитрий Иванович Менделеев и 100 години от създаване на Международния съюз по теоретична и приложна химия. ПГТМД участва в конкурс за модел/постер на Празника с:

  1. Образователен календар „Периодична система“ с автор: Петя Илкова – Х Б кл. и р-ли: Г. Аралова и К. Бисолнакова;
  2. Брандирана тениска „Менделеев празник на химията“ с автори: Христина Каравасилева и Васка Узунова – ХІ А клас и р-л: Г. Аралова. Образователният календар „Периодична система“ с презентатор Петя Илкова спечели ІІ място. Всички участници получиха грамоти за участие в „Празника на химията“.
„Как да развием собствена бизнес идея

  - теоретично и практическо обучение за млади предприемачи" 

На 08.05.2019 г. приключи последният от обучителните модули на млади предприемачи по проект Проект "Как да развием собствена бизнес идея - теоретично и практическо обучение за млади предприемачи”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община,  Програма "Европа" 2019  от Сдружение "Асоциация за международно обществено развитие", в партньорство с Център за учебно-тренировъчни фирми - МОН и район "Триадица". Успешно преминалите обучението младежи получиха своите сертификатите. Пожелаваме им успех !

Александра Георгиева,

 ученичка от VIII ,,б‘ клас, специалност „Интериорен дизайн“ 

Занимава се с кикбокс от девет годишна възраст и има високи постижения. До момента Александра е Вице световна шампионка за 2016г., завоювала е през 2017г. Европейска титла, четири пъти е шампион на Балканите и шест пъти шампион на България. През 2019 година отново се изкачи по стълбата на победителите, като през месец януари зае второ и трето място в своята категория, на първенството в гр. Латфорд. Англия. Победната серия продължи и на състезанието в гр. Атина, Гърция, където се класира също на второ и трето място. Стана притежател и на златна купа, първо и второ място в гр.Амстердам, Холандия. На 14.04.2019г. в Австрия стана първа и втора, като взе златния колан, а на20.04.2019г. за шести път спечели титлата шампион на България и получи квота за Европейското първенство през месец август. Брaво на Алекс!

ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА -2

 от Варненски свободен университет за представяне на най-добър модел "ГЕОМЕТРИЯ НА ПЪТИЩАТА" в Национално състезание „Млади таланти в модата“ 2019 година в град Хасково. 

Тази година  нашите участници с ръководител инж. Адриана Виденова и отбор в състав:

 Автор на модела:

Борис Стоянов -10 „А“ клас – специалност Моден дизайн

Манекен на отбора:

Антония Петрова -11 „А“ клас – специалност Моден дизайн

Конструктор-технолог :

Радостина Стефанова -12 „А“ клас – специалност Моден дизайн

 СПЕЧЕЛИХА  и  награда - за работа в реална работна среда като стажант моделиер.

Пожелаваме успех в бъдещите им творчески проекти!

13 Април - Ден на отворените врати

 - очаквано добра комбинация- емоция, красота и ползотворност! 

На 13 Април 2019г, в ПГТМД се проведе Ден на отворените врати! Високият професионализъм на учителите и креативността на настоящите ученици превърнаха събитието в незабравим празник за гостите и приятелите на Гимназията. Бъдещите осмокласници и техните родители се докоснаха до духа и атмосферата на училището, и получиха ценна информация за специалностите и подробности около приема за учебната 2019/20 година.! Успех на всички настоящи и бъдещи ученици на нашето любимо училище! С благодарност към учителите и ръководството за отличната организация в този ден, съчетал в себе си емоция, красота и ползотворност!

НАШАТА СТОЛИЦА ПРАЗНУВА! „ РАСТЕ, НО НЕ СТАРЕЕ!“

На 03.04.2019г. се навършиха 140 год. от обявяването на София за столица на България. По инициатива на Столична община бяха осветени знамената на 140 столични училища, сред които и знамето на ПГТМД. Гостите на събитието бяха поздравени от г-жа Фандъкова- кмет на София, г-н Вълчев- министър на образованието и науката и д-р Ваня Кастрева – началник на РУО-софия град. 

Талантливите ученици на ПГТМД

 с изява в РУО- София град  
– музикална програма и изложба на ученически творби по случай настъпването на пролетта!

Ателие "Рисуване във вода - ЕБРУ"

Днес 22 март учениците от кръжока на г-жа Г. Аралова "Любопитно и загадъчно в биохимията", отбелязаха "Световния ден на водата" показвайки  поредица от интересни и загадъчни експерименти с вода.

14 март "Международен ден на числото ПИ"

Днес учениците от 12Б и 8В изненадаха приятно своите съученици с карикатури на тема "Хуморът в математиката". Не липсваха и изненади, като скеча на Павката от 12Б клас и тематичното стихотворение на Веси от 9В. Всички бяхме предизвисани с викторина от логически задачи. В събитието активно се включиха ученици от кръжоците: "Математика за всеки" и "Биохимията -лесна и забавна". Организатори бяха учителите по математика Д.Касапинова, Т.Петкова и Г.Аралова учител по химия.

Нашето тържество, посветено на 8 март

Днес учениците от 8 клас зарадваха своите съученици и преподаватели с пъстро тържество, феерия от китни танци,  прочуствени балади и стихове, посветени на майката.

Тържеството  беше организирано с помощта  на техните ръководители: г-жа Галя Йотова, г-жа Джина Бонева, г-жа Борянка Николова и г-жа Таня Петкова. 

 

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА – БАЗАР

  „ ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА“ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПГТМД 

( ръчно - рисувани шалове, картини, керамични маски и чинии, албуми и модни тоалети) във Европейския кът на Народното събрание под патронажа на г-жа Цвета Караянчева- председател на НС на Р България

По случай най- светлия празник – денят на жената, на майката - 8 март, по покана и под патронажа на г-жа Цвета Караянчева- председател на Народното събрание на Р България, учениците и техните учители от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн участваха в благотворителна изложда – базар „ Деца помагат на деца“ с  ръчно изработени от тях  рисувани шалове, картини, керамични маски и чинии, албуми и модни тоалети. Събитието се състоя на 6 март 2019 г. във Европейския кът на Народното събрание и бе по инициатива на г-н Славчо Атанасов- председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта и в партньорство с  Държавна агенция за закрила на детето с председател д-р Елеонора Лилова, която уважи събитието с присъствието си.

Първомартенска благотворителна кампания

На 28 февруари учениците от ПГТМД със съдействието на психолог Ц. Рангелова организираха благотворителна инициатива с много мартенички и пролетно настроение в детско онкологично отделение. 

27 ФЕВРУАРИ ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

 международен Ден за борба с училищния тормоз 

Учениците от ПГТМД направиха жива розова фланелка с което изразиха своята позиция против тормоза в училище.

Празник на любовта в "American Corner"

На 14.02.2019г. ученици от ПГТМД, заедно със своите ръководители и техните гости - ученици от 39СУ"Петър Динеков", гр.София отбелязаха празника на любовта в American Corner към Столична библиотека, където показаха сътворените от тях творчески колажи и презентации на тема "Любов, червило, мода", заедно с прекрасния рецитал от учениците на любовна лирика - както авторска, така и на извесни български поети.

РАДИО СОФИЯ И ПРЕДАВАНЕТО

  „СУТРЕШНО КАФЕ“ НА ГОСТИ НА ПГТМД 

На 10.02.2019 г. радиожурналистката Анелия Торошанова и нейния екип гостуваха на ПГТМД и в жива връзка, в ефир учители и ученици се включиха в разговора за историята на Гимназията, визията и бъдещото развитие на училището, успехите на учениците в науката и областта на творчеството.

Директорът Даниела Шошова, Деничка Иванова-председател на ОС и г-жа Джина Бонева- председател на синдикалната организация показаха готовност за екипна работа и изразиха идеите си за ефективност и качество на обучението, пречупени през призмата на своята си облакт, но с нагласата за единна работа.

Младежка академия за здравно образование

ПГТМД и още четири столични училища участваха в Младежка академия за здравно образование в с. Лозен по инициатива на Дирекция ПИСТ в Столична община. С интерактивни форми на работа учениците се запознаха в детайли с различните видове зависимости, полово предавани болести, ХИВ, СПИН и хепатит. Всички участници в Академията, както и четирите момичета от 8 "б" клас на ПГТМД с тяхната ръководителка М. Илчева, дългогодишен доброволец на БАСП, получиха специални сертификати.

Нашето тържество  посветено

на настъпващите светли Коледни и Новогодишни празници.

Коледен базар на ученици от ПГТМД

 
с любезното съдействие на Министерство на образованието и науката. 

Нашите възпитаници показаха колоритни ръчно изработени картички, сурвачки и пъстри текстилни аксесоари. 

Празникът е по-голям

 когато е споделен с приятели

Учениците от ПГТМД отново посетиха децата от онкологичното отделение в МБАЛ "Царица Йоанна" и им поднесоха подаръци, а сред пожеланията най-често присъстваше "здраве".

« 1 на 2 »